Selen– Wśród licznych właściwości selenu najważniejszą jest wzmacnianie układu odpornościowego selen broni organizm przed opryszką. Inne właściwości selenu wiążą się z jego działaniem przeciwzapalnym. Znajdziemy go w nasionach słonecznika, tuńczyku, owocach morza, rybach.
Krzem– Największą jego koncentrację zaobserwowano we włosach i paznokciach. Krzem wchodzi też w skład kolagenu – podstawowego białka tkanki łącznej. Jego główna rola to udział w reakcji chemicznej spajającej oddzielne włókna kolagenu i elastyny, co zapewnia tkance łącznej wytrzymałość i sprężystość. Naturalne źródła krzemu to warzywa i bogate w ten pierwiastek wody mineralne.
Chrom– przyspiesza spalanie tłuszczów, czuwa nad poziomem cholesterolu, łagodzi bóle głowy, uspokaja . Chrom w połączeniu z właściwą dietą i aktywnością fizyczną ułatwia pozbycie się nadwagi.
Stymuluje syntezę kwasów tłuszczowych i odpowiada za transport aminokwasów do komórek. Najwięcej chromu zawierają drożdże, gruboziarniste kasze i płatki, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, zwłaszcza indycze i kurze, podroby, ryby oraz owoce morza. Dobrym źródłem chromu są też groszek zielony, brokuły, kiełki pszenicy oraz zioła.
Zielona herbata – niezwykle skutecznie oczyszcza organizm z toksyn powstających w tkankach w następstwie przemiany materii oraz tych, które zagrażają nam z zewnątrz – pestycydów, barwników i konserwantów. Najlepiej pić zieloną herbatę bez cukru, około pół godziny przed posiłkiem.
Oczyszczanie organizmu z toksyn: zaopatrujemy się w różne suplementy diety detotyksujące, a możemy oczyścić organizm naturalnymi produktami: buraki, figi, zielona herbata to produkty o najlepszych właściwościach oczyszczających organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Buraki działają odtruwająco na przewód pokarmowy, wątrobę, jelita, pęcherzyk żółciowy oraz nerki. Suszone figi są najlepszym źródłem błonnika ze wszystkich suszonych owoców, dlatego skutecznie pobudzają pracę jelit i ich oczyszczanie.
Renta Brzezińska – kosmetyczka